Ce fel de termosuri există?
Vă amintiți când erau din sticlă, fragile și grele? Ei continuă să producă termosuri cu flacoane din sticlă, dar, desigur, acestea nu sunt potrivite pentru un stil de viață activ. Acum, pentru producția de termosuri Outdoor se folosesc flacoane din oțel inoxidabil. Pentru a menține căldura, acesta are pereți dubli, între care aerul este pompat afară.
Datorită acestui design, termosul păstrează lucrurile fierbinți fierbinți și lucrurile reci reci reci pentru o perioadă lungă de timp.
În funcție de volum și de designul gâtului, acestea sunt diferite
Termosuri pentru alimente - gât cât mai larg posibil, cu un diametru aproape egal cu diametrul bulbului. Volumul variază de la 0,5 la 2 litri. Termosurile alimentare sunt concepute pentru depozitarea și transportul primelor și al doilea feluri de mâncare, precum și al înghețatei. Diametrul mare al gâtului implică pierderi mari de căldură, astfel încât termosurile alimentare sunt utilizate în principal în gospodării, călătorii și automobilism.
Termosurile pentru băuturi sunt cel mai comun tip de termos pentru depozitarea și transportul băuturilor sau al apei. Acestea variază în volum și se caracterizează prin gâtul îngust și dimensiunea relativ compactă datorită formei lor alungite. Termosurile pentru băuturi sunt caracterizate de cea mai bună capacitate de a păstra temperatura. Acestea sunt utilizate pentru toate tipurile de activități în aer liber.
Termosurile universale au de obicei un dop și un gât, care facilitează turnarea băuturilor și aplicarea alimentelor calde (sau reci). Capacitatea relativ mică de izolare termică și dimensiunile mari ale termosurilor universale sugerează utilizarea acestora în gospodării, camping, excursii cu mașina și călătorii.
Cănile Thermo sunt cele mai compacte termosuri cu un diametru mic al balonului și un gât lat. Volumul este de 0,25-0,6 litri. Cele mai convenabile de utilizat sunt acele modele al căror capac se deschide și se închide cu o singură mână - acest lucru vă permite să le utilizați în mașină și pe o bicicletă, fără a distrage atenția de la drum, convenabil pe plimbări scurte cu un rucsac. Înainte de a cumpăra o cană termo, asigurați-vă că dimensiunile acesteia se potrivesc cu suportul pentru pahare din mașină și, de asemenea, că este echipată cu un capac "antiversare" cu protecție împotriva scurgerilor de lichide.
Există multe modificări - pneumothermos, termos "lunchboxes", etc., cu toate acestea, acestea nu sunt potrivite pentru utilizarea în sport și activități în aer liber.
Sfaturi pentru alegerea unui termos
Decideți asupra volumului termosului dvs. Dacă termosul este destinat băuturilor - porniți de la durata de utilizare a acestuia pe traseu și de la numărul de persoane pentru care este conceput. Dacă aveți nevoie de un termos pentru alimente - volumul trebuie să corespundă porției de mâncare. Amintiți-vă că, cu cât este mai mult spațiu liber lăsat în termos, cu atât conținutul acestuia se răcește mai repede. Prin urmare, nu ar trebui să luați un termos mare "cu o rezervă" în ceea ce privește volumul
Cu cât volumul termosului este mai mare, cu atât greutatea acestuia este mai mare - luați în considerare acest parametru atunci când vă planificați greutatea echipamentului. Pentru majoritatea turiștilor, volumul optim de termos este de 0,75 litri pentru o persoană. Acestea se caracterizează prin pierderi reduse de căldură, greutate medie și volum suficient de băutură caldă pentru 1-2 persoane. Pentru camping și excursii, termosurile cu un volum de 1-2,5 litri sunt cele mai populare. Pentru plimbări prin oraș și parcuri, ciclism și călătorii cu mașina, sunt potrivite termosurile sau cănile termo de 0,5 litri.
Producătorii responsabili își testează întotdeauna termosurile pentru a determina caracteristicile lor izolatoare. Rezultatele sunt utilizate pentru a determina cât timp băutura sau apa va rămâne caldă. Aceste date sunt de obicei publicate de producător. Termosurile din oțel de înaltă calitate păstrează apa sau băutura caldă timp de până la 24 de ore. În acest timp, temperatura din termos scade la 70-80°C (în funcție de metoda de testare utilizată) și apoi scade la o temperatură reziduală de 50-60°C mult mai rapid. Pentru toate metodele de testare, termosul este preîncălzit, iar temperatura inițială a apei este de 95°C.
Termosurile pentru alimente și cănile termos au un gât larg, ceea ce contribuie la o pierdere mai mare de căldură. Nu trebuie să vă așteptați ca astfel de termosuri să vă mențină băutura sau mâncarea caldă de dimineața până seara. Ele durează aproximativ 5-6 ore, ceea ce este suficient pentru a lua o gustare sau a savura un ceai cald.
În ciuda construcției identice, calitatea flacoanelor de vid din oțel poate varia foarte mult, iar oțelul în sine este diferit - metalul bun este mai puțin predispus la coroziune și exfoliere. Un balon de calitate cu pereți netezi și lustruiți este mai puțin predispus la absorbția mirosurilor, mai ușor de curățat și reține mai bine căldura. La termosurile ieftine, producătorii se zgârcesc mult la procesul de lustruire și la calitatea materialelor.
Atunci când cumpărați un termos, asigurați-vă că acesta nu are mirosuri neplăcute. Acest lucru poate indica o calitate slabă a materialelor utilizate - metal, plastic și etanșant.
Acordați atenție acelor mici lucruri care îmbunătățesc ergonomia și funcționalitatea generală a termosului. Pentru fanii campingului și turismului cu mașina poate fi un mâner sau o praștie, care vă va permite să transportați cu ușurință termosul umplut. Pentru turiști va fi foarte important să aibă un capac izolat care poate acționa ca o cană - acest lucru vă va permite să refuzați o altă cană în rucsac. Pentru a proteja termosul de zgârieturi, așchii, etc. daune externe va ajuta cazul, care este inclus cu unele modele.
După cumpărare, testați termosul acasă. Umpleți-l cu apă fierbinte și lăsați-l timp de 10-15 minute. După aceea, verificați dacă pereții săi s-au încălzit. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci există o încălcare a etanșeității bulbului - nu există vid între pereții săi și termosul nu este capabil să ofere o izolare termică adecvată. Un astfel de termos trebuie înlocuit. Recomandăm acest test cu fiecare termos achiziționat de la X-Style și garantăm înlocuirea în caz de defect.
Dopuri Thermos
Până la 40% pierderea de căldură într-un termos se face prin dop. Chiar mai mult prin gâtul deschis. Prin urmare, alegeți un termos cu un dop mic și posibilitatea de a turna o băutură fără a-l deschide complet - de exemplu, făcând 1-1,5 rotații.
Dacă dopul are un buton de turnare, verificați cât de ușor este acesta de curățat și întreținut. Nu utilizați termosurile echipate cu astfel de dopuri pentru a prepara ceai din frunze libere sau cafea măcinată, pentru a turna bucatele și alte băuturi care conțin impurități solide care ar putea înfundă mecanismul butonului.
Acordați atenție numărului de O-ringuri care previn scurgerile. Unul este suficient pentru un termos fiabil - acest lucru vă va proteja de nevoia de curățare frecventă și posibilă înlocuire.
Sfaturi pentru utilizarea unui termos
Pentru a vă menține băutura sau mâncarea caldă mai mult timp, încălziți termosul înainte de utilizare - puteți turna apă clocotită în termos. Acest lucru va preveni pierderea căldurii atunci când aceasta intră în contact cu pereții termosului. Pentru a menține băutura rece, răciți termosul, de exemplu, punându-l în frigider și adăugând gheață în interior.
Amintiți-vă că băuturile și supele se răcesc și se încălzesc mult mai lent decât alimentele solide. Prin urmare, este întotdeauna mai bine să adăugați sos sau sos la felul doi.
Nu umpleți termosul până la gât - lăsați un mic spațiu de 1 cm. Acest lucru va ajuta la reducerea pierderii de căldură din cauza contactului dintre conținutul termosului și plută.
De asemenea, nu umpleți termosul doar până la jumătate - cu cât lăsați mai mult aer în el, cu atât conținutul se va răci mai repede!
Cum se curăță un termos?
Majoritatea termosurilor nu trebuie spălate cu detergenți abrazivi, deoarece aceștia pot deteriora luciul de pe flacon. Curățarea manuală este recomandată pentru multe termosuri, cu toate acestea, unele modele pot fi spălate în mașina de spălat vase
Dacă în interiorul termosului s-a format calcar sau au apărut mirosuri persistente, se poate utiliza următoarea metodă de curățare:
- se diluează oțetul de masă cu apă în proporție de 1:2;
- se toarnă amestecul rezultat în balon;
- Se acoperă cu un capac și se lasă peste noapte;
- dimineața, clătiți și clătiți bine termosul.
Adesea, mirosul provine de la dop și de la O-ring-ul acestuia, caz în care și acesta trebuie înmuiat într-o soluție de oțet, apoi clătit și clătit. O pastă moale făcută dintr-un amestec de apă și bicarbonat de sodiu poate fi folosită pentru a curăța pereții metalici exteriori ai termosurilor care nu sunt vopsite.
Unde sunt cele mai bune termosuri și experți în termosuri? La X-Style, desigur!
Ссылка на наш каталог https://xstyle.md/shop/thermos-flasks.html