Cum să alegeți sacul de dormit potrivit - sfaturi de la producătorii principali

Atunci când alegeți un sac de dormit, este important să țineți cont de cele 3 tipuri posibile ale acestui echipament de călătorie:

  • sac de dormit pentru camping;
  • sac de dormit pentru camping;
  • sac de dormit pentru șederile peste noapte în condiții meteorologice extreme.

Clasificarea importantă a sacilor de dormit: în funcție de tipul de construcție

Toată lumea care merge cu cortul ar trebui să știe că există două modele de bază de saci de dormit: sacul de dormit pătură, sacul de dormit cocon și sacii de dormit combinați.

1) Un sac de dormit cu plapumă este denumit astfel deoarece seamănă cu o pătură obișnuită, dar cu un fermoar lung, detașabil. Datorită acestui fermoar, sacii de dormit pot fi uniți pentru a forma un sac de dormit mai mare.

Avantaje: Sacii de dormit de acest tip sunt de obicei spațioși, sunt confortabili; pot fi combinați într-un sac de dormit mare (twin), precum și unele coconi, totuși; bun pentru vacanțe de familie, o opțiune excelentă de camping.

Minusuri: Deoarece nu este altceva decât un plic, ergonomia nu merită discutată, cântărește mai mult decât un cocon; nu există o glugă pentru a proteja capul de frig.

2) Sacul de dormit combinat este o pătură de dormit cu o glugă cusută și un guler termic pentru a proteja gâtul de frig.

Avantaje:Toate caracteristicile unui sac de dormit cu plapumă, dar cu o glugă pentru a vă proteja capul de frig.

Minusuri:Greutate (deși există opțiuni mai ușoare)

3) Sacul de dormit de tip cocon are o formă trapezoidală, îngustată la picioare și lărgită spre tetieră. Ca și sacul de dormit cu plapumă, acest tip de sac de dormit are o glugă și un fermoar lung longitudinal. Sacii de dormit Cocoon ocupă mai puțin spațiu într-un rucsac și sunt considerați mai confortabili pentru înnoptări individuale. Calități excelente de economisire a căldurii, ergonomie

Avantaje: Mai puțin volum și greutate în comparație cu un pat cu plapumă

Minusuri: Sacii de dormit Cocoon trebuie să se obișnuiască, deosebit de dificil va fi cei care aruncă în patul lor și nu dorm într-o singură poziție toată noaptea.Pentru a arunca în cocoon, nu prea confortabil). Spațiul din picioare este foarte limitat (este un cocon).

Un alt aspect important al alegerii este calitatea sacului de dormit

Cerințele privind confortul, rezistența la deformare și uzura sacilor de dormit sunt destul de ridicate. Numai echipamentul de călătorie de la un producător cu un nume le poate îndeplini pe deplin.

Să vorbim despre izolatoarele pentru saci de dormit, avantajele și dezavantajele lor

Izolația pentru sacii de dormit este împărțită în 2 tipuri

  • naturale
  • sintetic

1) Izolatorii naturali pot include:

  • puf de gâscă (mai ieftin, dar inferior pufului de eider)
  • Eiderdown (mult mai cald și foarte scump)

Gaga fluff: Eiderdown este puful raței arctice eider (rață). Puful eiderdown este împletit unul cu celălalt, ceea ce îi permite să păstreze căldura mai mult timp. Durată de viață foarte lungă cu depozitare corespunzătoare. Își păstrează foarte bine forma și își revine rapid din starea comprimată. Ușoară. Rezistă la temperaturi uriașe sub zero grade. Acest puf este cel care este folosit la confecționarea hainelor pentru exploratorii polari

Puf de gâscă: Puf de gâscă, puțin inferior pufului de la Gaga Arctic. puful nu este împletit unul cu celălalt și, prin urmare, temperatura acestui puf nu se menține la fel de ridicată ca puful de eider. Izolație ușoară pentru sacii de dormit. nu la fel de scumpă ca cele menționate mai sus. ideală pentru cei care merg la munte la temperaturi scăzute (sub zero). cu o utilizare adecvată durata de viață de până la 15 ani.

Principalul și cel mai mare dezavantaj al sacilor de dormit din puf este că aceștia trebuie manevrați cu mare atenție, și anume să fie feriți de orice umezeală (important). Chestia este că atunci când puful se udă își pierde toate proprietățile (termice), "cade", devine greu. Este foarte dificil să usuci un sac de dormit din puf în sălbăticie. De aceea, este recomandabil să folosești sacii de dormit din puf doar la temperaturi scăzute.

Numărul predominant de alpiniști aleg sacii de dormit din puf datorită ușurinței lor și a pragului ridicat de temperatură de confort.

2) Izolație artificială pentru saci de dormit

СINTERPONE: Este un material ușor, ieftin și cald. Are un mare dezavantaj, după câteva spălări își pierde proprietățile de izolare termică.

ThermoLoft (Dupont): Acest material este similar cu syntepon, dar poate rezista la multe spălări. Proprietăți excelente de izolare termică

Thinsulate: Nu își pierde proprietățile termice chiar și după mai multe spălări, își păstrează perfect forma și își recapătă rapid volumul anterior

PrimaLoft: Acest material este fabricat din fibre ultrafine, este ușor și durabil, poate rezista vântului și nu împiedică umiditatea să părăsească corpul

Polarguard: Proprietăți termice foarte ridicate ale acestei izolații.Încălzește chiar și atunci când este umedă.Se usucă rapid.Oooh foarte puternică și durabilă.Optimă în raportul căldură-greutate..Moale și plăcută la atingere.

În confruntarea de lungă durată dintre puf și materiale sintetice, jachetele din puf câștigă în continuare cu o marjă semnificativă. Acestea oferă cel mai bun raport căldură/greutate. De fapt, un sac de dormit confecționat atât din puf, cât și din material sintetic poate fi realizat pentru orice temperatură dorită. Numai că, de exemplu, un sac de dormit sintetic mediu la 0°C va cântări 1800 g, iar un sac de dormit din puf mediu 1200 g sau chiar mai puțin. Diferența este de o dată și jumătate. Principalul motiv pentru care întreaga lume nu a trecut încă la sacii de dormit din puf este costul lor ridicat. Puful de gâscă de înaltă calitate este foarte scump și este consumat de producători literalmente la gram.

Еще одна вещь, которая говорит в пользу пуховых спальников и несколько оправдывает их высокую стоимость – это их долговечность. Считается, что хороший пуховый мешок, если с ним аккуратно обращаться, успешно служит по 10-15 лет. Синтетика же начинает уминаться и терять свои теплоизолирующие качества значительно быстрее. Тут надо напомнить, что в любой теплой вещи, будь то спальный мешок или куртка, нас греет, а точнее изолирует наше тело от внешнего холода, не сам материал утеплителя, а находящийся между его волокнами воздух. Утеплитель лишь создает объемный каркас, внутри которого воздух остается неподвижным и не перемешивается.

Ce vă spune scara de temperatură?

Scala de temperatură de pe un sac de dormit de calitate îi va indica cumpărătorului temperaturile minime la care turistul are garanția unui somn confortabil. Aceste valori pot fi diferite pentru bărbați și femei. Mulți începători cad în capcana trucurilor cumpărând saci de dormit cu un prag mare de temperatură extremă. Aceasta este o mare greșeală. Să înțelegem care este limita extremă a unui sac de dormit (temperatura extremă).

Acum, pe sacii de dormit sau pe sacii de compresie ai sacilor de dormit, de regulă, există 3 mărci, ca să spunem așa, informații despre sacul de dormit.

  • Temperatura de confort
  • Temperatura limită de confort
  • Temperatură extremă

Temperatura de confort este intervalul de temperatură în care corpul dumneavoastră se va simți cald și confortabil în sacul de dormit. Temperatura la care o femeie obișnuită nu simte frig în acest sac de dormit.

Temperatura limită de confort este temperatura dincolo de care nu veți adormi în sacul de dormit (de exemplu: temperatura limită de confort este -1. Până la -1 veți dormi bine, mai jos va trebui să înghețați). Temperatura până la care omul obișnuit nu simte frig.

Temperatura extremă este temperatura la care nu veți dormi într-un sac de dormit 100 %, dar nu veți suferi de hipotermie (hipotermie).

Acest lucru este important! Atunci când cumpărați un sac de dormit, concentrați-vă numai pe temperatura de confort și pe limita acesteia. Nu alergați după un prag ridicat de temperatură extremă

Mărime

De regulă, în descrierea unui sac de dormit, sunt indicate numai dimensiunile sale externe

Înălțimea maximă a unei persoane pentru care este potrivit poate fi determinată scăzând 20 cm din lungimea sacului de dormit. Mai exact, 20 cm pentru un cocon de vară sau de trei anotimpuri și 30 cm pentru unul de iarnă mai dolofan.

De exemplu, lungimea unui sac de dormit standard este de aproximativ 210 cm, ceea ce permite cazarea confortabilă a persoanelor cu înălțimea de până la 1 m 90 cm.

Pentru turiștii mai înalți, sunt disponibili saci de dormit etichetați "L" sau "XL" cu o lungime de 230-235 cm. În plus față de dimensiunea mai mare, acestea au aproape întotdeauna o lățime mai mare, astfel încât sunt potrivite și pentru persoanele cu o siluetă completă.

Pentru fetele mici și adolescentele, pentru a nu fi nevoite să poarte o greutate suplimentară pe umeri, există saci de dormit de dimensiuni reduse, de 185-190 cm lungime. Alegând un sac de dormit și dând peste o opțiune suspicios de ușoară și ieftină, acordați atenție dimensiunii sale. Cel mai adesea, se dovedește a fi tocmai un astfel de sac scurtat.

Semne clare ale unui sac de dormit de calitate

Într-un sac de dormit bun, nu veți vedea niciodată așa-numitele cusături "reci" matlasate prin. Se distinge de un sac de dormit de calitate îndoielnică:

  • Fermoar ranforsat pentru a preveni prinderea accidentală a țesăturii;
  • cordonul de fixare a glugii sacului de dormit;
  • cusături perfect drepte;
  • buclă de uscare;
  • accesorii de calitate (poliester, bumbac, flanelă).

Materialul sacului de dormit trebuie să fie respirabil, plăcut la atingere, să nu absoarbă mirosuri și umiditate. Numai într-un astfel de sac de dormit somnul dvs. în natură va fi confortabil. Nu vă zgârciți la confort, siguranță și sănătate. Alegeți saci de dormit de la producători renumiți. Aceștia nu își vor risca niciodată reputația producând echipamente turistice de calitate scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *