Seria de călătorii de weekend prin frumoasa noastră țară Moldova continuă cu o mica ieșire din orașul gălăgios spre o deosebită zonă a meleagurilor natale – satul Dolna și natura din apropiere. Duminică ne așteaptă un timp foarte frumos, cu soare și vom avea ocazia să facem niște poze foarte frumoase și să avem amintiri de neuitat! 

Deși satul Dolna este ca multe altele din Moldova, uitate de civilizație și pierdute undeva în sec.XIX, totuși este un motiv întemeiat să mergeți într-acolo… Motivul este Conacul Familiei Ralli-Arbore. Familia Ralli, o familie de boieri de origine greacească, veniți în Moldova încă din sec XVIII, au construit acest conac la începutul sec.XIX.

În 1820 A.S.Pușkin l-a întâlnit pe Ion Ralli-Arbore în Chișinău, feciorul lui Zamfirachi, s-au împrietenit, iar vara următoare l-a adus pe poet la conacul tatălui său. La Dolna, Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul Țiganii.

După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală, abia în anii 70 s-a deschis muzeul care îl avem și astăzi, cu mici modificări, i-au schimbat ușile și ferestrele, i-au refăcut acoperișul și cerdacul. Acum funcționează ca o filială a muzeului Pușkin din Chișinău, deși familia Ralli-Arbore are o istorie mult mai bogată decât doar meritul de a-l găzdui pe poetul rus.

După ce vizităm conacul vom avea o plimare pe jos de câteva ore prin paduri și pe imașuri până la Mănăstirea Vărzărești. Mănăstirea Vărzărești este cea mai veche vatră de rugăciune din spaţiul dintre Nistru şi Prut, cititorie a boierului Stan Vărzari. Mănăstirea Vărzăreşti este atestată documentar la 25 aprilie 1420 într-un act emis de către Alexandru Voevod (aprilie 1399 – ianuarie 1432), Domnul Ţării Moldovei, în vederea daniilor făcute lui Pan Vena vornicul, pentru dreapta şi credincioasa lui slujbă. 

Deşi este pomenită numai la această dată, Mănăstirea Vărzăreşti a fost întemeiată cu mult mai înainte de data semnării acestui act, din considerentul că era destul de populară la acea vreme, din moment ce a servit drept punct de reper pentru trasarea hotarelor moşiereşti.

Aici puteți vedea pozele din plimbarea noastră trecută prin aceste locuri: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1471917559506225.1073741905.123977214300273

PROGRAM
Duminică, 25 martie, ne întâlnim la autogara centrală la ora 9:00 dimineața. Ajungem cu ruiera în satul Dolna, vizităm muzeul, pe urmă mergem vreo 4-5 ore prin padure, facem opriri ca să mai bem un ceai cald. După masă ajungem la mănăstire, o vizităm, după ce ne întoarcem în Chișinău în jur de ora 18. 

Durata călătoriei: 8-9 ore

Costul: 150 lei care include deplasarea cu transportul public tur-retur, ghidaj.

Grupa: minim 5 persoane

De ce aveți nevoie? Apă 1,5 L, termos cu băutură caldă, mâncare pe tot parcursul zilei, un mic rucsac, încălățăminte rezistentă la frig și umezeală, haine călduroase, mănuși, căciulă și nu în ultimul rând bună dispoziție :)

Detalii și înscrieri la tel.: 069536407